APS

L´Aprenentatge i Servei a la Comunitat (APS) és una proposta educativa que integra servei a la comunitat i aprenentatge acadèmic en un mateix projecte. APS és una eina que permet als estudiants formar-se i treballar sobre les necessitats reals de l´entorn comunitari, amb l’objectiu de millorar-lo. Cada cop són més els centres educatius que saben que per aprendre a exercitar la ciutadania de forma responsable i compromesa cal fer-ho des de la reflexió i, naturalment, també des de la formació pràctica.

PROJECTE DE SERVEI COMUNITARI “SALUT COOL”

 

Un aprenentatge: Aquest projecte és un espai per aprendre, un espai d’intercanvi a través de la llengua anglesa. L’objectiu és fàcil: compartir el coneixement de l’idioma amb les persones que no hi tenen fàcil accés i editar de manera conjunta un diccionari personalitzat entre usuaris i alumnes. Un recull amb 150 termes i paraules relacionades amb la salut mental.
Un servei: donar suport, acompanyament i formació a persones amb realitats i modus vivencials amb difícil accés a la formació en idiomes.

Us animeu a parlar i compartir l’anglès!!! Segur que és una experiència molt “cool”

INFO

PROJECTE DE SERVEI COMUNITARI “SALUT COOL”

 TÍTOL DEL PROJECTE: “SALUT COOL”

Elaboració d’un petit diccionari “Salut Cool”, un diccionari trilingüe de salut mental (català-castellà-anglès) elaborat amb la participació d’alumnes d’ESO i usuaris de la Llar Residència Mascaró

 Nivell acadèmic/curs: 3r i/o 4t ESO.

 Nombre d’alumnat: màxim 10 alumnes.

 Matèria o matèries on es desenvolupa el projecte de Servei Comunitari:

> Cultura i valors.

> Llengua estrangera.

> Dinamització lectora.
 
Objectius

   > Desenvolupar la competència social i ciutadana, afavorir la actitud crítica i compromesa davant la societat i esdevenir membres actius en una societat catalana, democràtica i participativa.

   > Apropar la realitat de la malaltia mental a través de l’anglès, com a eina d’inclusió social per trencar la imatge tradicional associada a la malaltia mental com persones amb “dependència”, “perilloses” o “sense interessos vitals”.

    > Donar a conèixer la institució residencial entesa com a promotora d’aprenentatges, de recuperació de possibilitats, de sensibilització de l’estigma i de recurs comunitari.

    > Millorar la inclusió social de usuaris que viuen a una residència de salut mental promocionar l’ús de recursos i d’equipaments al barri.

 

Lloc de realització: Llar Residència Mascaró. Grup SOM VIA. 

  1. 1. La introducció al Servei constarà 3 sessions de 2h cadascuna.
  2. 2. Nombre i durada de les sessions previstes: 10h d’Aprenentatge i 10h de Servei.

 

PROJECTE “A DUES PASSES”

 

Un aprenentatge: “A Dues Passes” és un puzle d’idees a l’entorn de la dansa, l’expressió corporal i el moviment. Un projecte participatiu en el que a partir de les bases de la dansa crearem per parelles una petita coreografia i un argument bàsic textual personalitzat.
Un servei: donar suport i acompanyament a través del control i la creació de moviments coreogràfics per augmentar la capacitat d’expressió, la motricitat i la coordinació a persones que tenen difícil accés a la formació.

Dues passes, dues persones, dues històries i dues realitats prenen part en un mateix camí.

INFO

PROJECTE DE SERVEI COMUNITARI “A DUES PASSES”

 TÍTOL DEL PROJECTE: “PROJECTE A DUES PASSES”

El mite d’Ícar i els desitjos humans construeixen aquest puzle d’idees que esdevé un interessant projecte socioeducatiu compartit entre usuaris de la Llar Residència Mascaró i alumnes del centre educatiu a l’entorn de la dansa, la coreografia, el moviment, el teatre i l’escriptura...

 Nivell acadèmic/curs: 3r i/o 4t ESO.

Nombre d’alumnat: màxim 10 alumnes.


Matèria o matèries on es desenvolupa el projecte de Servei Comunitari:

> Cultura i valors.

> Llengua estrangera.

> Dinamització lectora.

 

Objectius

   > Entendre i descobrir el treball de la dansa a la residència/escola- Impregnar l’essència del moviment.

   > Experimentar, revisar, compartir i replantejar metodologies i pràctiques a l’escola i a la residència.

   > Compartir diferents metodologies de treball entre els mestres, alumnat i usuaris/es de la residència.

   > Utilitzar la dansa i l’escriptura compartida com a metodologia contra l’estigma, per trencar la tradicional imatge de la malaltia mental de “dependència”, “perillosa” o “sense interessos vitals”.

   > Escriure conjuntament “diaris coreogràfics” i elements bàsics de la dansa: motricitat, coordinació, ritme, inhibició, propiocepció, capacitat d’expressió, simbolització, improvisació.

   > Presentar una coreografia i una “paradeta” amb l’edició dels diaris coreogràfics al jardí de la Llar Residència


Lloc de realització:
Llar Residència Mascaró. Grup SOM VIA.

  1. 1. La introducció al Servei constarà 3 sessions de 2h cadascuna.
  2. 2. Nombre i durada de les sessions previstes: 10h d’Aprenentatge i 10h de Servei.

PROJECTE “GRANS REBOMBORIS”

 

Un aprenentatge: Cançons populars i folklore català tradicional. Recuperem el llenguatge de la música i potenciem la memòria i la diversió compartint experiències a través de les cançons de sempre.
Un servei: Un projecte engrescador d’intercanvi, suport i acompanyament amb l’objectiu de potenciar els recursos i les habilitats comunicatives i d’expressió de les persones grans que viuen a una residència.

Fem xivarri, creem una coral conjunta amb l’experiència dels més grans i l’optimisme dels joves!!!

INFO

PROJECTE DE SERVEI COMUNITARI “GRANS REBOMBORIS”

 TÍTOL DEL PROJECTE: “GRANS REBOMBORIS”

Projecte socioeducatiu de repertoris musicals, reminiscència i animació estimulativa amb persones grans de la Residència Avis en Família.

Nivell acadèmic/curs: 3r i/o 4t ESO.

Nombre d’alumnat: màxim 10 alumnes.


Matèria o matèries on es desenvolupa el projecte de Servei Comunitari:

> Tecnologia

> Cultura i valors.

> Català.

 

Objectius

   > Desenvolupar la competència social i ciutadana, afavorint una actitud crítica i compromesa davant la societat, per tal d’esdevenir membres actius en una societat catalana democràtica i participativa.

   > Augmentar la qualitat de vida i favorir un espai intergeneracional entre joves i grans.

   > Oferir un accés a la música i a l’estimulació cognitiva per tal d’enfortir els vincles entre els participants trencant la tradicional imatge de la vellesa de “dependència”, “malaltia” o “sense interessos vitals”.

   > Elaborar l’edició d’un repertori musical com a eina de circulació de paraula, reminiscència i estimulació cognitiva.

 

Lloc de realització: Residència Avis en Família. Grup SOM VIA.

  1. 1. La introducció al Servei constarà 3 sessions de 2h cadascuna.
  2. 2. Nombre i durada de les sessions previstes: 10h d’Aprenentatge i 10h de Servei.

 

MENTS DESPERTES

El Grup Som Via desenvolupa el programa Ments Despertes, un programa formatiu portat a terme per persones amb una malaltía mental i consolidat a través de les seves cinc edicions. Està adreçat als centres educatius amb l´objectiu d´apropar la realitat de la malaltía mental als alumnes, per endinsar-nos en la normalització d´aquesta, així com promoure la salut amb les experiències personals dels ponents.


Convençuts que l´educació és l´eina per excel.lència per impulsar el canvi d´actitud, a nivell individual i social, i per tant, la clau d´accés cap a una societat m´es inclusiva i amb una major igualtat d´oportunitats entre les persones, des de Grup Som Via durem a terme projectes APS amb la col.laboració del Departament d´Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Aquest projecte s´emmarca en l´Educació Inclusiva, l´Educació en la Diversitat, l´Educació Emocional així com l´Educació en Valors.
Alhora, serà una bona oportunitat per treballar les competències i les habilitats socials dels participants, sense oblidar que aconseguirem faciliar la integració i normalització de les relacions personals i socials, especialment dels col.lectius més desfavorits o amb un major risc d´exclusió social.

Essent fidels a l´esperit de tots els projectes que portem a terme, totes les persones que participin a l´APS tindran un paper actiu, obert, participatiu i col.laboratiu, amb l´objectiu d´innovar i millorar tot promovent l´experimentació, la interdisciplinarietat i la cooperació.

PROGRAMACIÓ CURS


Ets una escola interessada en iniciar un projecte APS amb els cursos
de 3r i 4rt d´ESO per treballar valors dins i fora l´aula?
Vols conèixer més detalls sobre els projectes?

Vols coneixe’ns?

Jornada Salut Mental i Jo

Canvi d’Aires

Sigues Patrocinador!


Amb la col·laboració de:

Veure tots els col·laboradors

©2014-2019 Grup Som Via Tots els drets reservats. Powered by Vänster and Lei - Política de privacitat - Avís legal

User Login

Aquest lloc web fa servir galetes tècniques. Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes l'ús de cookies. Consulta la nostra Política de privacitat per a més informació. aquí

ACEPTAR
Aviso de cookies