2a Edició Jornada Salut Mental i Jo

10 Mirades de Futur

#SalutMentaliJo

La Jornada

El divendres 17 de Gener 2020 el Grup SOM VIA organitza a la seu del Col·legi de Metges de Barcelona la segona edició de la Jornada Salut Mental i Jo sota el títol 10 Mirades de Futur. La Jornada té la voluntat de normalitzar i sensibilitzar sobre la malaltia mental, així com reivindicar el rol de la primera persona, la importància de la prevenció, la recuperació i el fet que la salut mental és avui una qüestió col·lectiva que afecta a tothom.

L’edició d’aquest any coincideix amb el 25è aniversari del Grup SOM VIA, una ocasió per donar un pas endavant a la mirada panoràmica de la malaltia, potenciar vincles i emocions.

L’acte serà conduït per la periodista, llicenciada en psicologia i doctora en comunicació, Silvia Cóppulo i consta de dues parts. En una primera part, la presentadora establirà una conversa amb protagonistes del món de la comunicació, l’educació i la cultura, que compartiran la seva visió, vivència i percepció sobre la salut mental, la prevenció i la recuperació.

La segona part de la Jornada la liderarà la Dra. Rosa Casafont, metge, especialista en neurociències i salut laboral i formadora d'equips professionals en els àmbits de salut, educatiu i social.

La Jornada és oberta a tothom, tot i que està particularment dirigida a estudiants, professionals i directius de l’atenció social i sanitària en l’àmbit de la salut mental.

10 MIRADES DE FUTUR

El bé comú és indivisible, és allò que suma i que construeix comunitat. Les idees neixen de compartir, de creuar mirades, del treball en equip. Neixen d’incorporar, de decidir. I així és com neix 10 Mirades de Futur per la salut mental, una metodologia participativa que coordina el Grup SOM VIA entre alumnat de diferents Centres Educatius de Barcelona, persones amb diagnòstic i professionals i que acumulen els continguts recollits en diferents sessions de treball. Són deu qüestions que ens poden sorgir a qualsevol de nosaltres al llarg de la nostra vida.

La segona edició de la Jornada Salut Mental i Jo gira al voltant d’aquestes 10 mirades, 10 idees, 10 reflexions. Des de l’optimisme, en clau d’inclusió, de normalització, de fer partícip a tothom de la salut mental. Per preservar-la, per defensar-la, per millorar-la. Perquè és una responsabilitat individual, però també col·lectiva.

Ens fixem en la prevenció, en la recuperació, en un enfocament en salut mental que situa la persona com a veritable protagonista del seu procés terapèutic i que impulsa el creixement personal i l’autocura. Es tracta d’una recuperació des del punt de vista clínic, però també des de la convivència amb un mateix, els símptomes, afrontant la vida perquè sigui el més satisfactòria possible en un procés continu de superació.

Atendre, recapitular, analitzar i valorar les experiències passades del Jo. Cultivar l’esperança, avançar a partir d’altres experiències de recuperació, acceptar la situació, autogestionar amb voluntat, descobrir activitats que ens fan sentir bé, exercir la nostra autonomia, estructurar el temps, viure amb hàbits saludables, construir una identitat com a ciutadà de ple dret.
I tot això involucrant comunitat i societat. Impulsant un canvi de mirada cap el futur de la salut mental.

El Grup SOM VIA

Ara fa 25 anys que el Grup SOM VIA iniciava la seva activitat com a entitat social orientada a acompanyar i atendre persones en situació de vulnerabilitat mitjançant la gestió i provisió de serveis personalitzats i integrals.
Ens fonamentem en l’excel·lència, el respecte i la identitat, perquè la nostra raó de ser és la persona, la seva promoció personal i social així com el compromís de treballar per una societat on tothom sigui considerat en condicions de plena igualtat.

El Grup SOM VIA actua en un ventall d’àrees i serveis a través de:

**Fundació Via Activa està orientada als serveis per a gent gran i persones amb diagnòstic en salut mental i ofereix els següents Serveis i Programes:

 • Residència Avis en Família: per a gent gran que té un nivell d’autonomia reduïda per al desenvolupament de les activitats de la vida diària.
 • Llar Residència Salut Mental Mascaró: per a persones amb malaltia mental i problemàtica social, menors de 65 anys en el moment d’accés al servei.
 • Llar amb Suport Segle XX: habitatge amb suport per a persones amb malaltia mental que permet fer un pas endavant cap a una vida independent i autònoma.
 • Servei d’Acompanyament a la Vida Independent, per a persones amb malaltia mental que viuen a la seva pròpia llar amb l’objectiu de possibilitar un desenvolupament autònom en totes les esferes de la seva vida quotidiana (llar i comunitat).
 • Programa Ments Despertes. Programa formatiu adreçat als centres educatius per a la prevenció i promoció de la malaltia mental i trencar estigmes. L’eix central són les ponències, tot i que hi ha altres accions com visites als recursos o el Concurs de Cinema.
 • Programa Aprenentatge i Serveis a la Comunitat (APS). Una proposta curricular que combina servei comunitari i aprenentatge acadèmic. És una eina que permet a l’alumnat formar-se i treballar sobre les necessitats reals de l’entorn comunitari.
 • Programa Canvi d’Aires. Capacitació i aprenentatge d'habilitats quotidianes per a facilitar a les persones amb discapacitat la possibilitat de viure de la forma més autònoma possible. Persona, necessitats, desitjos i preferències són el centre.

 

**Fundació Via Assistencial, dedicada a persones amb discapacitat intel·lectual i autisme (TEA) a través d’un nou equipament a Nou Barris, el Centre Residencial Viladrosa (actualment en darrera fase de construcció) que inclou:

 1. Residència Viladrosa.
 2. Llar Residència Viladrosa.

 

**Fundació Viaclara, una entitat tutelar per a persones amb trastorn mental, gent gran i persones amb discapacitat amb la capacitat d’obrar judicialment modificada.

 

**SOM VIA Consultoria social i formació. Servei personalitzat de consultoria, acompanyament i formació per afavorir l’apoderament de les organitzacions i les persones en processos d’innovació i millora contínua.

En dades de 2018, el Grup SOM VIA arriba a impactar en la vida de 1.479 persones.

 

Més informació a:

Grup SOM VIA
Carrer Natzaret, 119-129
08035 Barcelona
93 456 24 95
info@somvia.org - www.somvia.org
http://www.facebook.com/grupsomvia
https://www.instagram.com/grupsomvia
https://www.somvia.org/

Programa

2ª Edició Jornada Salut Mental i Jo
10 Mirades de Futur

Dia: Divendres, 17 de gener de 2020

Hora: 9:00h-14:00h

Lloc: Col·legi de Metges de Barcelona (Pg. Bonanova, 47 - 08017 Barcelona)

(Inscripció Gratuïta)

 

La Jornada serà presentada i conduïda per la periodista, llicenciada en psicologia i doctora en comunicació, Sílvia Cóppulo

09:00h -09:30h Acreditacions
09:30h-10:00h Inauguració i Benvinguda

Acció d'obertura: Calma i lluita

 • Sra. Meritxell Benedídirectora general de Serveis Socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.
 • Sra. Carmen Armengol, presidenta Fundació Viaclara i cofundadora Grup SOM VIA.
10:00h-11:30h Vídeo "10 Mirades de Futur"

Converses; Com prevenir i recurperar la salut mental en primera persona 

 • Dra. Sílvia Coppulo, periodista, llicenciada en Psicologia i doctora en comunicació.
  • Coral Regí, directora escola Virolai.
   Ricard Ustrell, periodista i director de "Planta baixa" de TV3. 
   Stefania Chaparro, estudiant, Premi al Millor Curtmetratge del II Concurs de Cinema Ments Despertes 2019,
  • i Pol Parreño i Guillem Martínez, estudiants, perceptors ponències Ments Despertes.
  • Tània Sarrias, actriu i autora del llibre No et rendeixis

 

Actuació musical en directe, estrena "Mons comuns"* 

11:30h-12:15h Pausa-cafè
12:15h-13:45h La mirada de la Dra. Rosa Casafont per saber: Què FER per SER “motor” de benestar i salut

 • Dra. Rosa Casafont, metge, especialista neurociències i salut laboral. Formadora d’equips professionals en els àmbits de salut, educatiu i social.
13:45h-14:00h Clausura

 • Hble. Sra. Alba Vergès, consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya.
 • Sra. Carmen Armengol, presidenta Fundació Viaclara i cofundadora del Grup SOM VIA.
 • Dr. Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona.

 

Vídeo "25 anys Grup SOM VIA"

*Actuacions artístiques a càrrec de Nacho Melús (veu), Guille Vidal-Ribas (dansa) i Meritxell Nedderman (piano).
Col·legi de Metges de Barcelona

Com arribar-hi?

Transport privat

El COMB està situat a 5 minuts de la sortida 7 de la Ronda de Dalt i a 2 minuts de la sortida dels túnels de Vallvidrera.

També s'hi pot accedir fàcilment per la Ronda del Mig/Gral. Mitre i a través de la Via Augusta i el carrer Ganduxer.

Un cop hi arribes, al darrera de l'edifici del COMB, disposes del pàrquing Dr. Roig i Raventós, on hi ha condicions especials d'aparcament per a col·legiats. Consulta-les a la persona que t'atengui.

Adreça: Carrer Dalmases 76-B. (08017 Barcelona).

Autobús

Hi ha diverses línies d'autobusos urbans amb parada a menys de 3 minuts caminant del COMB:

 • 70, H4, V11, V13.


Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Les estacions de ferrocarril més properes estan a 11 minuts caminant:

 • Estació de Sarrià: línies L6, S5, S55, S1 i S2.
 • Estació de la Bonanova: línies L6, S5 i S55.

Vols coneixe’ns?

Jornada Salut Mental i Jo

Canvi d’Aires

Sigues Patrocinador!


Amb la col·laboració de:

Veure tots els col·laboradors →

©2014-2019 Grup Som Via Tots els drets reservats. Powered by Vänster and Lei - Política de privacitat - Avís legal

User Login

Aquest lloc web fa servir galetes tècniques. Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes l'ús de cookies. Consulta la nostra Política de privacitat per a més informació. aquí

ACEPTAR
Aviso de cookies