Un programa formatiu per a la prevenció, la promoció de la salut i la lluita contra l’estigma.

Des del Grup SOM VIA treballem fa vint-i-cinc anys amb persones amb malaltia mental. Considerem que l’educació és la millor eina per impulsar el canvi d’actitud a nivell individual i comunitari i, per tant, la clau d’accés cap a una societat més inclusiva i amb una major igualtat d’oportunitats entre les persones.

És des d’aquest compromís i experiència d’on neix el Programa Ments Despertes, un itinerari formatiu i de prevenció conduit per persones amb diagnòstic en salut mental i adreçat als alumnes dels centres d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Bàsic, Mitjà i Superior de la ciutat de Barcelona i província.

L’objectiu, a banda de crear participació comunitària amb escoles i promocionar hàbits saludables, és apropar de manera oberta la realitat de la malaltia mental entre les i els adolescents. És un programa de reflexió sobre les conductes de risc i és alhora una acció de posicionament davant els estereotips, prejudicis i estigma que abunda a la societat al voltant de la malaltia mental. És també un recurs comunitari reconegut pel Col·legi de Psicologia de Catalunya per a la millora de l’autoestima i capacitació personal dels propis ponents..

Ments Despertes s’emmarca en tres objectius principals:

Normalització de la malaltia mental

Apropar la realitat de la malaltia mental als/les alumnes per tal que la puguin entendre, comprendre i respectar a qui la pateix. Difusió del programa a nivell comunitari.

Promoció i prevenció de la salut

Entre els/les alumnes dels diferents centres educatius: Promoure hàbits saludables i una reflexió sobre certes conductes de risc com el consum de drogues.

Participació comunitària

Normalització i participació comunitària de les persones amb problemes de salut mental: Formar i implicar a persones amb problemes de salut mental en una acció de servei a la comunitat, que afavoreixi la seva autoestima, motivació i integració, apoderament i normalització social.

Ments Despertes es desenvolupa a través de quatre accions/activitats principals:

  1.  1. Una ponència en els centres educatius
  2.  2. Activitats complementàries que es faciliten al professorat
  3.  3. Una visita organitzada a un recurs de salut mental.
  4.  4. Un Concurs de Cinema obert a l’alumnat per trencar amb els estereotips entre joves.
  5.  5. Un cicle formatiu per a persones interessades en formar part activa del programa, com a ponents i que tinguin un diagn’ostic en salut mental.

 

Programació curs 2018-2019
  • Ets una escola interessada en el Programa Ments Despertes i voleu obrir un espai de reflexió a l’aula al voltant de la salut, la prevenció i la malaltia mental?

  • – Tens una malaltia mental i vols ser part del canvi? Vols participar activament i formar part de l’equip de Ments Despertes?

Per a qualsevol informació podeu contactar amb la Sílvia García al correu sgarcia@somvia.orgAmb la col·laboració de:

Veure tots els col·laboradors →

©2014-2019 Grup Som Via Tots els drets reservats. Powered by Vänster and Lei - Política de privacitat - Avís legal

User Login

Aquest lloc web fa servir galetes tècniques. Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes l'ús de cookies. Consulta la nostra Política de privacitat per a més informació. aquí

ACEPTAR
Aviso de cookies