Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Biblioteca virtual

SOM VIA / Actualitat i innovació / Biblioteca virtual

BIBLIOTECA DE RECURSOS


 

Des del Grup SOM VIA posem a l’abast de profesionals, persones usuàries i famílies una selecció de documents i recursos de referència en l’ambit social.

Volem que aquest sigui un observatori útil, generador de coneixement i progrés conjunt, amb accés directe als informes, indicadors, portals i publicacions més rellevants en pensament crític i acció social.

Guia de llenguatge inclusiu en el tractament de persones amb discapacitat.
Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura;
Barcelona 2021

Guia pràctica de referències per ajudar a redactar textos relacionats amb la discapacitat amb un llenguatge adequat, que reflecteixi una visió de la discapacitat com més exacta millor i amb el qual, a més, les persones amb discapacitat se sentín identificades.

Los Servicios Sociales ante la inteligencia de grandes cantidades de datos (big data).
Fantova, F.;
Barcelona 2020

Article sobre els efectes que està tenint, i sobretot, que la intel·ligència artificial de grans quantitats de dades sobre els nostres Serveis Socials, pot tenir en el futur.
a
a

Report on the Transition from Institutional Care to Community-Based Services in 27 EU Member States
DOI: 10.13140/RG.2.2.33643.77607
Brussel.les 2020

Balanç de 10 anys de l’estratègia europea per a la
desinstitucionalització i impuls de serveis de cura de basa comunitària.
a
a

Pensamiento creativo y acción social innovadora
EASPD, Navarro, Sílvia
Madrid 2020

Llibre que analitza la necessitat que té avui el sector de l’acció social de repensar-se i innovar, i que a la vegada ofereix pistes i eines pràctiques de com fer-ho.

Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030
Ajuntament de Barcelona
Barcelona 2020

Enfront del repte que suposa la soledat, l’Ajuntament de Barcelona publica l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030, amb l’objectiu de promoure les relacions de qualitat, sòlides i duradores, i de vetllar pel benestar de tots els ciutadans i les ciutadanes, d’acord amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides:

Self-Directed Support for Service Providers

Brussel·les 2019

L’informe europeu estableix què significa implementar el model suport autodirigit en serveis per a persones amb discapacitat, i analitza l’exemple del model de Serveis socials d’Escòcia
a

Pla Estratègic de Serveis Socials. Document de bases
Generalitat de Catalunya
2019

Document de base que ha de permetre la reorientació i enfortiment de tot el sistema de serveis socials catalans.

Plan de inversiones de la UE para el sector social
EASPD
Bruselas 2019

Portal web de EASPD amb àmplia informació sobre les línies de prèstec que a partir de 2020 la UE i el Banc Europeu d’Inversions posen a disposició de les organitzacions proveïdores de Serveis socials.

Cercles de comparació intermunicipal en Serveis Socials
Diputació de Barcelona
2019

Grups estables de municipis que des de 2007 treballen per a la millora dels serveis socials a partir de la comparació d’indicadors que reflecteixen el seu rendiment i l’intercanvi i contrast de les practiques que sustenten questa activitat.
a

Help me innovate
Nesta
London 2019

Portal web que explica les etapes de la innovació social i ofereix una extensa guia de recursos pràctics per assolir els objectius d’innovació perseguits.

Banque d’experiénces de l’action sociale locale
UNCCAS
París, 2018

Portal que ofereix un ampli catàleg d’experiencies innovadores a França en l’àmbit de l’acció social, ordenades per temes i territoris

Practical, tools to triguer and support social innovation
DIY
London 2018

Vídeo en angles que explica les eines per inventar, adoptar o adaptar idees que ofereixin els millors resultats

Promoting Self-management for chronic diseases in Europe. Pilot Project on the Promotion of Self-Care in Chronic Diseases in the European Union
Informe Final Projecte PRO-STEP project
Gener 2018

Dins del projecte Pro-STEP, aquest informe planteja la importància de l’autocura actualment, realitza una anàlisi de la literatura de revisions sistemàtiques publicades i una avaluació de cost-efectivitat, i proposa unes recomanacions per a una política efectiva d’autocura.

Grup de treball Suport a l’Exercici de la Capacitat.

Suport a l’exercici de la capacitat

Setembre 2017

Aquest document vol servir de guia útil per als professionals, organismes, institucions i administracions que intervenen en els procediments de foment de l’autonomia de les persones en la presa de decisions i en els processos -quan es consideri necessari- de modificació de la seva capacitat de obrar.

La recuperación centrada en la persona y sus implicaciones en salud mental
Larry Davidson y Àngels González-Ibáñez
Rev. Asoc. Esp. Neuropsiq. vol.37 n.131.
Madrid  2017

La recuperación centrada en la persona y sus implicaciones en salut mental.

Reflexiones en torno al modelo de recuperación
José Juan Uriate Uriate i Ana Vallespi Cantabrana
Rev. Asoc. Esp. Neuropsiq. vol 37, n. 131. Madrid. 2017

Reflexiones en torno al modelo de recuperación

Los sistemas de bienestar en España
Fantova, F., Casado, D.
2017

Article que analitza l’evolució i la naturalesa a Espanya dels serveis públics dels serveis socials , els serveis sanitaris, la seguretat de la renda i el dret a l’educació.

Banc d’experiències i bones practiques
Ajuntament de Barcelona
2017

Web i publicacions que des de 2013 recullen una selecció de bones practiques promogudes per l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, tant la gestió interna com la prestació de serveis , ja sigui propis o en participació amb el tercer sector o amb altres administracions.

Estándares de acreditación para hospitales de Joint Commission International

2014

Resum de les principals polítiques i procediments de l’acreditació, un glossari de termes clau i un índex.

Indicadors de qualitat: serveis de centres residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual amb necessitat de suport extens o generalitzat
Generalitat de Catalunya. Departament d’Acció Social i Ciutadania.
Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Col·lecció Indicadors, número 5 Barcelona, 2010

Indicadors de qualitat: serveis de centres residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual amb necessitat de suport extens o generalitzat.

Innovación, un ámbito de interés para los Servicios Sociales
Morales, A.C., ISSN 1134-7147, Nº. 45, 2009, págs. 151-175.
Donostia. 2009

Article que analitza les diferents àrees d‘innovació que el sector serveis socials ha d’abordar.

Instrumentos y buenas prácticas en Servicios Sociales

Gobierno Vasco, Berrituz

Web que recull eines tècniques, experiències destacades, idees i activitats per promoure la innovació, l’avaluació i les bones practiques en la gestió dels serveis socials locals.

Calidad de la atención en los Servicios Sociales
Diputación foral de Alava.
Vitoria-Gasteiz

Portal web par a professionals de serveis socials que ofereix eines practiques per millorar la qualitat de la intervenció social : bones practiques , instruments, metodologies d’avaluació i garantia de qualitat i literatura.

Barcelona contra la soledat
Ajuntament de Barcelona
x

En aquest espai es posa a disposició de la ciutadania informació sobre la soledat, què és, què la causa i com hi fa front l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant un ampli ventall de programes i serveis adreçats a tota la ciutadania, sensibles a la diversitat i a les necessitats específiques de cada col·lectiu, dins del marc transversal de l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030.

L’Observatori de la soledat de Barcelona

Ajuntament de Barcelona

L’Observatori de la soledat de Barcelona recull les principals dades municipals sobre la soledat a Barcelona, i també és una finestra oberta permanentment al món per a la recerca de dades, la investigació, la innovació, el recull de casos i propostes rellevants, sempre en relació amb la lluita contra la soledat.


Amb la col·laboració de: