Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Coronavirus

CORONAVIRUS
MESURES PREVENTIVES ADOPTADES

 


Decret 203/2015, de 15 de setembre, pel qual es crea la Xarxa de Vigilància Epidemiològica i es regulen els sistemes de notificació de malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics.

Resolució per la qual s’adopten mesures de caire organitzatiu per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2 en el col·lectiu de professionals sanitaris i en el col·lectiu de professionals que donen suport a la gent gran, a les persones amb discapacitat i a les persones amb malaltia mental en la realització de les activitats de la vida diària, en un centre de dia o en un centre residencial del sistema de serveis socials.

RESOLUCIÓ SLT/737/2020, de 13 de març, per la qual s’adopten mesures complementàries per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2.

Real Decreto 463/2020, de 14 de marzo, por el que se declara el estado de alarma para la gestión de la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19.

BOE – Resolució de 25 de març de 2020, del Congrés dels Diputats, per la qual s’ordena la publicació de l’Acord d’autorització de la pròrroga de l’estat d’alarma declarat pel Reial Decret.

463/2020, de 14 de març. Publicat avui 28/03/2020. Implica la prorroga de l’estat d’alarma fins les 00:00 hores del dia 12 d’abril de 2020.
BOE – Orden SND/295/2020, de 26 de marzo, por la que se adoptan medidas en materia de recursos humanos en el ámbito de los servicios sociales ante la situación de crisis ocasionada por el COVID-19. Publicat avui 28/03/2020.

BOE – Real Decreto-ley 9/2020, de 27 de marzo, por el que se adoptan medidas complementarias, en el ámbito laboral, para paliar los efectos derivados del COVID-19. Publicat dia 28/03/2020.

DOGC – DECRET LLEI 10/2020, de 27 de març, pel qual s’estableixen noves mesures extraordinàries per fer front a l’impacte sanitari, econòmic i social del COVID-19.

RESOLUCIÓ TSF/994/2020, d’11 de maig, per la qual s’estableixen els criteris per a l’aplicació a Catalunya de l’Ordre SND/399/2020, de 9 de maig, respecte als serveis i prestacions en matèria de serveis socials.

DECRET LLEI 24/2020, de 16 de juny, de mesures extraordinàries en matèria de personal (consultar a través del recull o a través d’aquest enllaç: https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/8157/1799938.pdf): el Decret fa referència al complement de productivitat extraordinari als professionals que hagin prestat serveis als centres de serveis socials de caràcter residencial de gent gran, discapacitat intel·lectual i física, amb motiu de la COVID-19. Us informem que Dincat estem demanant més informació sobre aquest complement i tan bon punt tinguem concrecions per part del Departament us ho farem saber.

RESOLUCIÓ SLT/1648/2020, de 8 de juliol, per la qual s’estableixen noves mesures en l’ús de la mascareta per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19.

RESOLUCIÓ SLT/716/2021, de 12 de març, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

El Grup SOM VIA ha constituït un Equip de Seguretat i Prevenció pel Coronavirus, format per Gerència, Qualitat i Direccions dels Serveis, que segueix diàriament l’evolució d’aquesta crisi sanitària i de les mesures i recomanacions que determinen les administracions. L’Entitat està adoptant les mesures de seguretat i prevenció oportunes, i aplica protocols específics per a cada centre i servei per protegir les persones usuàries i el seu equip humà, així com als clients i proveïdors amb els quals manté relació.

Algunes de les mesures de prevenció que hem adoptat:

 

Suspensió de les sortides dels centres, dels nous ingressos i visites als serveis residencials i assistencials. Només es permet la visita en casos d'urgència o necessitat justificada.

 

Neteja de mans obligatòria als accessos de tots els serveis, amb dispensadors de gel hidroalcohòlic i instruccions del procés de rentat.

 

S’eviten les reunions internes i es promou el teletreball en els llocs on és possible.

 

Intensificació de la neteja i desinfecció de punts de contacte i superfícies.

 

Nou procediment d’actuació per als proveïdors a tots els centres i serveis de l’entitat.

 

En cas de possible contagi comuniqueu al 061. Seguidament comunicar-ho al Grup SOM VIA a través del 93 435 15 79.

 

Suspensió de pràctiques formatives, activitats amb voluntariat, activitats externes.

 

Hem informat a tot l’equip humà de les mesures que hem adoptat i que cal portar a terme i s’informa puntualment a les famílies de les mesures adoptades i de totes les recomanacions a seguir.

PREGUNTES FREQÜENTS

SOBRE LA COVID-19

Què és el Coronavirus o COVID-19?

La COVID-19 és la malaltia infecciosa causada pel coronavirus que s’ha descobert més recentment. Tant el nou virus com la malaltia eren fins avui desconeguts.

Quins són els símptomes del COVID-19?

Els símptomes més comuns són febre, cansament i tos seca. Alguns pacients poden presentar dolors, congestió nasal, mal de coll o diarrea. Aquests símptomes solen ser lleus i apareixen de forma gradual. La majoria de les persones (al voltant del 80%) es recupera de la malaltia sense necessitat de realitzar cap tractament especial. La gent gran i les persones amb patologies prèvies i afeccions mèdiques subjacents, com hipertensió arterial, problemes cardíacs o diabetis… tenen més probabilitats de desenvolupar una malaltia greu.

Com es propaga el COVID-19?

Una persona pot contraure la COVID-19 per contacte amb una altra que estigui infectada pel virus. La malaltia es pot propagar de persona a persona a través de les gotícules provinents del nas o la boca que surten quan una persona infectada tus o exhala. Per això és important mantenir-se a més d’un metre de distància.

Què puc fer per protegir-me i prevenir la propagació de la malaltia?

Mesures de protecció per a tothom

Hi ha diverses precaucions que es poden adoptar per reduir la probabilitat de contraure o de contagiar la COVID-19:
• Renteu-vos bé les mans i amb freqüència usant un desinfectant a base d’alcohol o amb aigua i sabó.
• Mantingueu una distància mínima d’un metre entre vosaltres i qualsevol persona que tossi o esternudi.
• Eviteu tocar-vos els ulls, el nas i la boca.
• Cobriu-vos la boca i el nas amb el colze doblegat o amb un mocador de paper al tossir o esternudar. El mocador usat s’ha de rebutjar immediatament.
• Si tens febre, tos i dificultat per respirar, truca al 061 o al 112.
• Per estar informat sobre les últimes novetats en relació amb la COVID-19 seguiu els consells de les autoritats sanitàries sobre la forma de protegir-se a si mateix i als altres.
• Consulteu les notícies més recents sobre les zones de major perill (és a dir, les ciutats i llocs on la malaltia s’està propagant més extensament). Eviteu desplaçar-vos a aquestes zones, sobretot si l’edat és avançada o la situació de salut és delicada.


Amb la col·laboració de: